Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές
Ζύμη μπριζέ για τάρτες

 

 


Υλικά

  • 225 γρ αλεύρι φαρίνα (να μπεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες)
  • λίγο αλάτι
  • 110 γρ ανάλατο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους (να μπεί στην κατάψυξη για 3-4 ώρες)
  • 1 αυγό (κατ’ευθείαν από το ψυγείο)
  • 6 κουταλιές παγωμένο νερό (προσθέτετε παγάκια για να διατηρείται παγωμένο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης)


Εκτέλεση

  • Βάζετε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο και ρυθμίζετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  Προσθέτετε το βούτυρο και πατάτε το κουμπί Turbo 3 φορές (1 δευτερόλεπτο κάθε φορά) να γίνει σαν χοντροκομμένα ψίχουλα.
  • Προσθέτετε το αυγό και πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία ή μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
  • Προσθέτετε 3 κουταλιές νερό παγωμένο και πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία.  Ελέγξετε τη ζύμη για να δείτε αν χρειάζεται ακόμα λίγο νερό και επαναλαμβάνετε.
  • Μαζεύετε τη ζύμη με το χέρι και την απλώνετε πάνω σε πλαστική μεμβράνη.  Ενώνετε τη ζύμη όσο καλύτερα γίνεται και σχηματίζετε μια στρουμπουλή πίττα.  Τυλίγετε την πίττα στην μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Στο άνοιγμα της ζύμης χρειάζεται αρκετό αλεύρι και στην αρχή πατάτε προσεχτικά τη ζύμη σε 2-3 σημεία με τον πλάστη και μετά ανοίγετε κανονικά. 
  • Απλώνετε τη ζύμη σε φόρμα τάρτας, την τρυπάτε με ένα πηρούνι, την καλύπτετε με λαδόχαρτο και τη γεμίζετε με ξηρά φασόλια (ή κάτι παρόμοιο). 
  • Ψήνετε την τάρτα ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής τάρτας που θα φτιάξετε.
  • Αφήνετε 20 λεπτά να σφίξει και μεταφέρετε τη βάση προσεχτικά από τη φόρμα σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

 

Η συνταγή για τη ζύμη μπριζέ έγινε διασκευή στο Thermomix από τη φίλη του Thermomix στη Λευκωσία, κα Έλλη Πυρογιάτη.