Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα και σοκολάτα


Υλικά

Κορμός

  • 200 γρ κάστανα καθαρισμένα και ψημένα*
  • 450 γρ μπισκότα μαρί
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 440 γρ βούτυρο ανάλατο
  • 80 γρ νερό
  • 120 γρ ζάχαρη
  • 300 γρ σκόνη σοκολάτας (drinking chocolate)
  • 3 κροκάδια
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη βανίλιας Thermomix

Γκανάς

  • 250 κρέμα γάλακτος
  • 225 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Γαρνίρισμα

  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • Φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμμένα μούρα (cranberries, raspberries etc), κλωνάρια πρίνου φρέσκα ή έτοιμα


Εκτέλεση

  • Αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα κάστανα, τα χαράζετε και τα βάζετε στο δίσκο του Varoma.  Βάζετε νερό στον κάδο μέχρι την ένδειξη του ½ λίτρου και ρυθμίζετε 20 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Καθαρίζετε τα κάστανα, τα στεγνώνετε καλά, αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στον κάδο.  Αν είναι έτοιμα τα βάζετε στον κάδο απ’εύθείας.
  • Πατάτε 1 φορά το κουμπί Turbo στιγμιαία να ψιλοκοπούν. Αν χρειάζεται, επαναλαμβάνετε.  Δεν τα θέλετε σκόνη, ούτε και πολύ μεγάλα.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Ζυγίζετε 200 γρ μπισκότα μαρί στον κάδο και ρυθμίζετε 2 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 να αλεστούν χοντρά.  Τα αδειάζετε σε ένα μπολ στο οποίο προσθέτετε τα υπόλοιπα μπισκότα σπασμένα στο χέρι.
  • Ραντίζετε τα μπισκότα με το κονιάκ και αναμιγνύετε με τη σπάτουλα.
  • Ζυγίζετε στον κάδο το βούτυρο, το νερό και τη ζάχαρη.  Ρυθμίζετε 5 λεπτά, 70ο, ταχύτητα 2.
  • Προσθέτετε τη σκόνη σοκολάτας και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε τα αυγά και τη ζάχαρη βανίλιας και ρυθμίζετε 2 λεπτά, ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε τα κάστανα και ρυθμίζετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
  • Προσθέτετε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και αναμιγνύετε.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί, το σχηματίζετε σε χοντρό κύλινδρο και το βάζετε στην κατάψυξη.

Γκανάς

  • Ζυγίζετε τη σοκολάτα στο πώμα του Thermomix.  Ρυθμίζετε τα μαχαίρια στην ταχύτητα 8 και ρίχνετε τη σοκολάτα από το άνοιγμα της μεζούρας να αλεστεί.  Προσθέτε την κρέμα γάλακτος και ρυθμίζετε 5 λεπτά, 70ο, ταχύτητα 2.  Αδειάζετε σε μπολ και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να δέσει.

Συναρμολόγηση

  • Βγάζετε τον κορμό από την κατάψυξη και ξετυλίγετε από το αντικολλητικό χαρτί.  Κόβετε το 1/5 του κορμού.  Βάζετε τον κορμό στην πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέτετε το κομμάτι που κόψατε για να σχηματιστεί σαν κλωνάρι του κορμού.  Καλύπτετε με την γκανάς, ραντίζετε με τη ζάχαρη άχνη και με ένα πηρούνι σχηματίζετε τις γραμμές ενός πραγματικού κορμού.  Διακοσμείτε ανάλογα με τα γούστα σας. 

Συμβουλή Σεφ

*Αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα κάστανα αγοράστε 300 γρ.

Για τη διακόσμηση μπορείτε να φτιάξετε ένα κλωναράκι πρίνου(holly) με ζαχαρόπαστα!

Από τον Σεφ Σταύρο Χατζήκυριακο