Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Ριζότο με γαλοπούλα
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τη γαλοπούλα που σας έμεινε από τη μέρα των Χριστουγέννων


Υλικά

  • 20 γρ μαϊντανό
  • 2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο (μόνο κορμό)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 20 γρ ελαιόλαδο
  • 300 γρ γαλοπούλα κομμένη σουβλάκι ή κομμάτια γαλοπούλας από τη μέρα των Χριστουγέννων 
  • 250 γρ ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio)
  • 150 γρ μανιταράκια σε φέτες
  • 200 γρ άσπρο ξηρό κρασί
  • 450 γρ νερό
  • 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix  (βλέπε συμβουλή σεφ για ζωμό γαλοπούλας)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 30 γρ βούτυρο


Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβετε το μαϊντανό ρίχνοντας τον από το άνοιγμα της μεζούρας πάνω στα μαχαίρια ενώ δουλεύουν στην ταχύτητα 5.  Σταματάτε το Thermomixαμέσως για να μην λιώσει.  Αδειάζετε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτετε το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.  Ρυθμίζετε 3 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 3 λεπτά, 100° , ταχύτητα 1.
  • Προσθέτετε τη γαλοπούλα και ρυθμίζετε 5 λεπτά, 100° , ταχύτητα 1(Αν έχετε έτοιμη ψημένη γαλοπούλα από τη μέρα των Χριστουγέννων προχωρείτε χωρίς αυτό το βήμα)
  • Προσθέτετε το ρύζι, το κρασί και τα μανιταράκια και ρυθμίζετε 2 λεπτά, 100ο , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι χωρίς τη μεζούρα.
  • Προσθέτετε το νερό και το ζωμό λαχανικών ή το ζωμό γαλοπούλας, αλατοπιπερώνετε και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι, χωρίς τη μεζούρα.  Ελέγχετε αν ψήθηκε το ρύζι και ρυθμίζετε ακόμα 2 λεπτά αν χρειάζεται.  Αν το μείγμα σας είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο ακόμα ζωμό και ψήνετε ακόμα λίγο.  Πρέπει να είναι λίγο υγρό γιατί το ρύζι θα συνεχίζει να απορροφά μέχρι να κρυώσει. 
  • * Προσθέτετε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το μαϊντανό.  Αναμιγνύετε με τη βοήθεια της σπάτουλας και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλή σεφ

* Αν θα χρησιμοποιήσετε κομμάτια έτοιμης γαλοπούλας, τα προσθέτετε πριν από το τελευταίο βήμα με το βούτυρο και μαϊντανό και αναμιγνύετε με τη βοήθεια της σπάτουλας.  Αφήνετε το μείγμα λίγα λεπτά για να πάρει θερμοκρασία η γαλοπούλα. 

Είναι καλύτερα να φτιάξετε ζωμό με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αντί για ζωμό λαχανικών.  Ξεκοκκαλίζετε τη γαλοπούλα στο τέλος της μέρας ή και την επόμενη και βάζετε όλα τα κόκαλα είτε στο Thermomixείτε σε μια κατσαρόλα αν είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια.  Προσθέτετε νερό, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλινο και 1 κρεμμύδι κομμένα στα 2 ή 4, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει όσο πιο πολλή ώρα μπορείτε. Σουρώνετε το ζωμό και διατηρείτε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.  Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείτε την κουταλιά ζωμό Thermomix από τα υλικά σας.