Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Ρυζόγαλο με καραμελωμένες ντομάτες

Χρόνος προετοιμασίας:5 λεπτά  Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά  Χρόνος Ψύξης: 1 ώρα  Για 4-5 άτομα

Συνταγή του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου διασκευασμένη για το Thermomix

Υλικά

Για το ρυζόγαλο

  • 140 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
  • 150 γρ  νερό
  • 700 γρ γάλα πλήρες 
  • 110 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 γρ κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ ζάχαρη βανίλια Thermomix
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ

Για τις καραμελωμένες ντομάτες

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2 μέτριες  ντομάτες  ψιλοκομμένες σε κύβους
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε το ρύζι στο καλαθάκι του Thermomix και το ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό.

Το αφήνετε να στραγγίσει τα νερά του.

Βάζετε το ρύζι και το νερό στον κάδο του Thermomix.  Ρυθμίζετε 6 λεπτά, 90° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1, η ώσπου να πιει τα νερά του.

Στην συνέχεια προσθέτετε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι την κανέλα και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 90° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 2, χωρίς τη μεζούρα. Ταυτόχρονα, διαλύετε το μπέικιν με λίγο νερό στη μεζούρα και το ρίχνετε στο μείγμα από το άνοιγμα της μεζούρας ενώ τα μαχαίρια δουλεύουν.

Ρυθμίζετε ακόμα 5 λεπτά, 90° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 2, χωρίς τη μεζούρα και ενώ το Thermomix δουλεύει, διαλύετε 1 το κορν φλάουερ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε από το άνοιγμα της μεζούρας.

Συνεζίζετε το ψήσιμο μέχρι να δέσει.

Αφού κρυώσει γεμίζετε 4 μικρά ποτήρια και τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι το ρυζόγαλο να σταθεροποιηθεί.  

Πλένετε τον κάδο και ρυθμίζετε στην ταχύτητα 8.  Ενώ τα μαχαίρια δουλέυουν ρίχνετε τη φλούδα λεμονιού από το άνοιγμα της μεζούρας για να αλεστεί.  Αφαιρείτε σε μπολ.  Βάζετε στον κάδο τη ζάχαρη και το μέλι.  Ρυθμίζετε 5 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 2, μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε τις ντομάτες, κομμένες σε κύβους, και ρυθμίζετε 10 περίπου λεπτά, θερμοκρασία Varoma, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1, χωρίς τη μεζούρα, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Τέλος προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού στις καραμελωμένες ντομάτες και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Σερβίρετε το ρυζόγαλο τοποθετώντας μια με δύο κουταλιές ντομάτας.

Συμβουλή Σεφ

Εάν θέλετε μπορείτε μέσα στην μαρμελάδα τομάτας να προσθέσετε λίγο φρεσκοκομμένο φρέσκο βασιλικό που θα δώσει πολύ ωραία μυρωδιά σε όλο το γλυκό.