Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
 Panettone

Αυτό το ψωμί/κέϊκ είναι Χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ απο την Ιταλία.  Στο Thermomix γίνεται εύκολα και γρήγορα και στοιχίζει πολύ λιγότερο απο το έτοιμο.  Είναι και φρέσκο και πολύ γευστικό. 

Υλικά:

50 γρ ζάχαρη
λεπτή φλούδα 1 πορτοκαλιού
300 γρ χωριάτικο αλεύρι (50 + 250 χωριστά)
200 γρ φαρίνα
100 γρ βούτυρο σε κομμάτια του 1 εκ
250 γρ γάλα
1 ½  φακελάκι μαγιά αυτόματη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κρόκους μεγάλων αυγών (L)
1 κουταλιά ζάχαρη βανίλια
100 γρ κιτροειδή (mixed peel) ή άλλα αποξηραμμένα γλυκά του κουταλιού
75 γρ σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα στο τέλος

Εκτέλεση:

  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη μέσα στον κάδο και προσθέτετε τα πρώτα 50 γρ αλεύρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.  Αλέθετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ρυθμίζετε 1 λεπτό, 50°, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο τη ζάχαρη άχνη.  Αναμιγνύετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Ζυμώνετε 1.5 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.  Βάζετε σε βουτυρωμένη λεκάνη και αφήνετε να μπεί και να φουσκώσει.  Επειδή η ζύμη αυτή κολλά λίγο, αν έχει μείνει ζύμη πάνω στα μαχαίρια πατάτε το κουμπί Turbo 1-2 φορές για να ελευθερωθεί.
  • ‘Οταν μπει η ζύμη, αφαιρείτε τον αέρα και τη σχηματίζετε ανάλογα με τη φόρμα σας (περίπου 15 εκ πλάτος και 10 εκ ύψος) που έχετε βουτυρώσει.  Αφήνετε να ξαναμπεί μέχρι να φτάσει 1 εκ πάνω απο τη φόρμα.
  • Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς, 35 – 40 λεπτά.  Αφήνετε να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα πριν το αναποδογυρίσετε.  Ραντίζετε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρετε.

Συμβουλή Σέφ:

Η ζύμη κολλά λίγο στην αρχή αλλά χρησιμοποιείται πιο εύκολα μετά που θα μπεί την πρώτη φορά.