Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Νόστιμα θρεπτικά ψωμάκια

Με δημητριακά και κρεμμύδι

Σερβίρονται σαν σνακ ή με σούπα

Υλικά:

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 50 γρ βούτυρο
  • 200 γρ σιτάρι
  • 400 γρ χωριάτικο αλεύρι
  • 20 γρ δημητριακά all bran
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλάκια μέλι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 μεζούρες χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλιά ηλιόσπορους
  • καλαμποκάλευρο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
  • Βάζετε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα στον κάδο με 25 γρ βούτυρο και σοτάρετε 4 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 4.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε να κρυώσουν.
  • Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον κάδο.  Προσθέτετε το σιτάρι και αλέθετε 1 ½ λεπτό, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε το χωριάτικο αλεύρι, τα δημητριακά, το αλάτι, το μέλι, τον υπόλοιπο βούτυρο, τη μαγιά και το νερό.  Αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
  • Ζυμώνετε 3 λεπτά στην ταχύτητα στάχυ.  Ενώ δουλεύουν τα μαχαίρια προσθέτετε τις νιφάδες βρώμης, τους ηλιόσπορους και το κρεμμύδι από το άνοιγμα της μεζούρας.
  • Αφαιρείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.  Πλάθετε ένα μακρόστενο σωλήνα και μοιράζετε σε 12 ίσα κομμάτια.
  • Πλάθετε κάθε κομμάτι σε σχήμα μισής μπάλας. Χρησιμοποιείστε ένα μη αιχμηρό μαχαίρι για κόψετε ίσιες γραμμές δύο εκατοστά από το κέντρο προς την άκρη (3 – 5).
  • Τοποθετείτε τα ψωμάκια σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο και ραντίζετε με το καλαμποκάλευρο.
  • Καλύπτετε τα ψωμάκια με μία υγρή πετσέτα και τα αφήνετε να μπουν.
  • Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
  • Ψήνετε τα ψωμάκια 18-20 λεπτά, στους 180°C, ή μέχρι να ροδίσουν.