Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Μπασκιές (Εμπασκιές)
(Φτιάχνονται το Πάσχα στην Πάφο)

Ζύμη

  • 3 μεζούρες νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά αυτόματη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/3 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
  • 1/3 μέχλεπι αλεσμένο
  • 300γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 200γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 αυγό
  • λίγο ασπρισμένο σουσάμι

Γέμιση (κρέας)

  • 1 κρεμμύδι
  • 70γρ. ελαιόλαδο
  • 800γρ. αρνίσιο ψαχνό κρέας κομμένο σε κύβους
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι πιπέρι
  • 1/3 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη

Γέμιση (τυρί)

  • 130γρ. τυρί φλαούνας
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο
  • λίγα φύλλα δυόσμο
  • 1/3 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
  • 1/3 κουταλάκι μέχλεπι αλεσμένο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ μεζούρα σταφιδάκια

Εκτέλεση - Ζύμη

  • Βάζετε στον κάδο το νερό, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρυθμίζετε 1 λεπτό 50° ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε τη μαστίχα, το μέχλεπι και το αλεύρι και γυρίζετε 10 δευτερόλεπτα στη ταχύτητα 4 να αναμειχθούν.
  • Αφαιρείτε τη μεζούρα από το κάλυμμα και ρυθμίζετε 1 λεπτό ταχύτητα στάχυ.  Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και την αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.

Εκτέλεση - Γέμιση κρέας

  • Ρίχνετε 1 κρεμμύδι στον κάδο και ανοίγετε στη ταχύτητα 5 για 5 δευτερόλεπτα να κοπεί.
  • Προσθέτετε τα 70 γρ ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 4 λεπτά 100° ταχύτητα. 1.
  • Ρυθμίζετε 15 λεπτά 100? ταχύτητα 1 και ρίχνετε από το άνοιγμα της μεζούρας το κρέας.  Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τη κανέλα.
  • Αφού ψηθεί το αδειάζετε σε ένα δοχείο και το αφήνετε να μισοκρυώσει.

Εκτέλεση - Γέμιση τυριού

  • Κόβετε τα κομμάτια του τυριού σε μικρά κομμάτια, τα τοποθετείτε πάνω στο πώμα γύρω από τη μεζούρα, ανοίγετε στην ταχύτητα 5 και τα ρίχνετε από το άνοιγμα πάνω στα μαχαίρια αυξάνοντας σταδιακά τη ταχύτητα.  Αφού αλεστεί το ρίχνετε σε ένα δοχείο.
  • Ρίχνετε τα αυγά στον κάδο και τον δυόσμο και ανοίγετε για 7 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5 και τα ρίχνετε στο δοχείο με το τυρί.
  • Προσθέτετε το μέχλεπι, τη μαστίχα, το baking powder και τα σταφιδάκια.
  • Ανακατεύετε καλά το μείγμα και το ενώνετε με τη γέμιση κρέατος.

Τελική εκτέλεση

  • Χωρίζετε τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη.
  • Ανοίγετε φύλλο (όχι πολύ λεπτό) και γεμίζετε με τη γέμιση και κλείνετε φτιάχνοντας σχήμα όπως τις κολοκοτές.
  • Χτυπάτε ένα αυγό και αλείφετε τις μπασκιές και πασπαλίζετε με ασπρισμένο σουσάμι.
  • Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο περίπου 180° για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.