Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Λουβί ξερό με σάλτσα ντομάτας και καλαμαράκια (N)

Υλικά:

  • 350 γρ λουβί ξερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ μεζούρα ελαιόλαδο
  • 4 ντομάτες ώριμες ή 500 γρ ντοματάκια (κονσέρβα)
  • 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας Τhermomix
  • 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Τhermomix
  • 2-3 καρότα σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 - 2 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουταλιά πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 2 λεμόνια
  • 5-6 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο κομμένο

Εκτέλεση:

  • Βάζετε το λουβί από το βράδυ να φουσκώσει σε κρύο νερό.
  • Βάζετε στον κάδο το κρεμμύδι στα τέσσερα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 3 λεπτά 100° ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε τις ντομάτες και τη σάλτσα και ανοίγετε στην ταχύτητα 4 να αλεστούν.
  • Προσθέτετε μια φούχτα από καρότο, το πράσο, το σέλινο, τα μπαχαρικά και ολόκληρη την ποσότητα από το λουβί.
  • Προσθέτετε νερό μέχρι την ένδειξη 1 ½ λίτρου, το ζωμό και αλατοπιπερώνετε.
  • Βάζετε τα καλαμαράκια στον ξέβαθο δίσκο του Varoma που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο, σφίγγετε 1 λεμόνι από πάνω, αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.  Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά στον βαθύ δίσκο του Varoma.
  • Ρυθμίζετε 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι.
  • Ελέγχετε άν είναι ψημένο, προσθέτετε το λεμόνι και το αφήνετε 10 λεπτά στον κάδο.
  • Σερβίρετε αφού πασπαλίσετε με φρέσκο κόλιανδρο από πάνω.

Συμβουλή σεφ

Αν θέλετε βάζετε μεγάλη ποσότητα οσπρίων να φουσκώσουν όλο το βράδυ και την επομένη τα χωρίζετε σε μερίδες ψησίματος και τα αποθηκεύετε σε σακκουλάκια στην κατάψυξη. Ετσι τα έχετε έτοιμα για μαγείρεμα.

Αντί για καλαμαράκια μπορείτε να βάλετε 2 τσιπούρες ή αλλο ψάρι (περίπου 1 κιλό).

Η συνταγή αυτή έγινε διασκευή για το Thermomix από τη Σύμβουλο του Thermomix στη Λευκωσία, Γεωργία Τσιακλή