Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα

Λαγάνα με Προζύμι

Υλικά

  • 400 γρ. νερό
  • 300 γρ. προζύμι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές φυστικέλαιο
  • ½ κουταλάκι αρτυσιά (κίμινο) αλεσμένη
  • λίγη κανέλα
  • λίγη μαστίχα
  • 730 γρ. αλέυρι (150 γρ. ολικής αλέσεως και 580 γρ. χωριάτικο)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μαγιά (προαιρετικό)
  • Σouσάμι και αρτυσιά

Εκτέλεση

  • Βάζετε στον κάδο το νερό και ρυθμίζετε 1 ½ λεπτό, 100°  C, ταχύτητα 1.  Προσθέτετε το προζύμι και τη ζάχαρη και ρυθμίζετε 40 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το φυστικέλαιο, την αρτυσιά, την κανέλα, τη μαστίχα, το αλεύρι και το αλάτι.  Αν θέλετε να φουσκώσει η ζύμη πιό γρήγορα βάζετε και την μαγιά.  Αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4 και ζυμώνετε χωρίς τη μεζούρα 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ. 
  • Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια και την αφήνετε σε ένα δοχείο να φουσκώσει (να μπει).
  • Οταν μπει ενώνετε τα κομμάτια της ζύμης και μοιράζετε ολόκληρη τη ζυμη σε τρία ίσα μέρη.  Πλάθετε το κάθε κομμάτι σε στενόμακρο ρολό.  Πατάτε με τα δάκτυλά σας το κάθε ρολό μέχρι ν΄ανοίξει στο οβάλ σχήμα της λαγάνας.  Σισαμώνετε τις λαγάνες και τις βάζετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.  Αφήνετε και πάλι να μπουν.
  • Οταν μπουν τρυπάτε με ένα πηρούνι και τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο (220° C) μέχρι να ροδίσουν.