Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα

Σάλτσα Γαλοπούλας με Κόκκινα Μούρα Τύπου Cranberry

Αυτή η συνταγή είναι της Janie Turner από την Αγγλία.

Υπέροχα καμωμένη με γεύση πορτοκαλιού ή port. Εύκολα γίνεται πολύ πριν τα Χριστούγεννα και ταιριάζει με ζεστό ή κρύο κρέας ρόστου και τυριά ολόχρονα. Ταιριάζει επίσης με την Creme Brulee του Thermomix και μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο δώρο για φίλους. Ο λόγος που ψήνονται πρώτα τα μούρα είναι για να κρατηθεί η φλούδα τρυφερή. Διατηρείται για αρκετό καιρό κλειστή σε δροσερό μέρος. Όταν την ανοίξετε, βάλτε τη στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε την μέσα σε 3 βδομάδες. Η δόση είναι για 2 βαζάκια x 500 γρ.

Υλικά

  • 350 γρ ζάχαρη
  • λεπτή φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 450 γρ φρέσκα cranberries
  • 220 γρ νερό
  • χυμός από το πορτοκάλι, προσθέτετε φρέσκο χυμό να συμπληρωθούν 150 γρ
  • 50 γρ port (=1/2 μεζούρα) – προαιρετικό

Εκτέλεση

  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη στον κάδο και προσθέτετε τη φλούδα του πορτοκαλιού.  Αλέθετε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.  Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Ζυγίζετε τα μούρα και το νερό στον κάδο.  Ψήνετε για 8 λεπτά στους 100°, ταχύτητα κουτάλι, αντίστροφη κίνηση. Αν τα μούρα ήταν παγωμένα ψήνετε ακόμα 4 λεπτά.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού που έχετε βάλει στην άκρη και το χυμό και αναμειγνύετε με τη σπάτουλα στο χέρι.  Ψήνετε για 8 λεπτά στους 100°, ταχύτητα κουτάλι, αντίστροφη κίνηση.
  • Μετά ψήνετε ακόμα 4 λεπτά στη θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1 1/2 , αντίστροφη κίνηση. Αν θα χρησιμοποιήσετε το port προσθέτετε τώρα και αναμιγνύετε ελαφρά με τη σπάτουλα.
  • Βάζετε τη σάλτσα στα βαζάκια που έχετε αποστειρώσει.  Σφίγγετε τα πώματα καλά και αναποδογυρίζετε για 1 λεπτό για να αποστειρωθεί ο αέρας που έχει μείνει στο βαζάκι.  Αναποδογυρίζετε ξανά και αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν να βάλετε σημείωση από έξω από το βαζάκι.