Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Κέϊκ κολοκύθας με καρυκεύματα
Η συνταγή αυτή έγινε διασκευή στο Thermomix από τη συλλογή της Μάρθας Στιούαρτ


Υλικά

  • 250 γρ βουτυρόγαλα (ή γάλα και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού)
  • 500 γρ κολοκύθα σε μικρούς κύβους
  • 240 γρ βούτυρο θερμοκρασία δωματίου
  • 250 ή 500 γρ ξανθή ζάχαρη 
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 450 γρ φαρίνα 
  • 4 κουταλάκια μπέϊκινγκ πάουντερ
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά αλεσμένο τζίντζερ
  • 2 κουταλάκια αλεσμένη κανέλα
  • 1 κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι αλεσμένα γαρύφαλλα
  • Ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα


Εκτέλεση

  • Βάζετε το γάλα σε ένα ποτήρι και προσθέτετε 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.  Ανακατεύετε και το αφήνετε μέχρι να χρειαστεί το βουτυρόγαλα.
  • Βάζετε την κολοκύθα σε κομμάτια στον κάδο και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 90° , ταχύτητα 2.  Ελέγχετε αν έχει μαλακώσει, προσθέτετε το χτυπηρήρι στα μαχαίρια και ρυθμίζετε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4 να γίνει πουρέ.  Αφαιρείτε σε μπολ.
  • Βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο και ρυθμίζετε 2 λεπτά, ταχύτητα 5 μέχρι το μείγμα να ξανθίνει και να γίνει αφράτο.
  • Προσθέτετε τα αυγά, την κολοκύθα, το βουτυρόγαλα και ρυθμίζετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε το αλέυρι, το μπέϊκινγκ πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλλα και πατάτε το κουμπί τούρμπο στιγμιαία 2-3 φορές να αναμιχθούν.
  • Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα ψηλή με τρύπα στη μέση και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, 180ο , για περίπου 55 λεπτά.
  • Αφήνετε να κρυώσει περίπου 20 λεπτά πριν αναποδογυρίσετε.  Αφήνετε να κρυώσει καλά.
  • Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρετε.

Συμβουλή Σεφ

Τα πρώτα δύο βήματα μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη.