Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Μince pies


Υλικά

Γέμιση

  • 50 γρ ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (φλούδα από το ½ και το χυμό όλου του λεμονιού)
  • 100 γρ μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 1 κουταλιά κονιάκ
  • 100 γρ suet ή βούτυρο σε κομμάτια
  • 100 γρ μαύρες σταφίδες (currants)
  • 100 γρ σουλτάνας
  • 100 γρ σταφίδες
  • 1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • 1 κουταλάκι mixed spice
  • χυμό από 1 πορτοκάλι ή 2-3 μανταρίνια

Ζύμη

  • 220 γρ αλεύρι
  • 170 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους στην κατάψυξη για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν αρχίσετε)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2-3 κουταλιές κρύο νερό


Εκτέλεση

Γέμιση

  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη στον κάδο, προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού και αλέθετε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε τα μήλα, το κονιάκ, το suet ή βούτυρο και το χυμό λεμονιού.  Χοντροκόβετε 7 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3 ή μέχρι να είναι ομοιόμορφα κομμένα.
  • Προσθέτετε τα αποξηραμμένα φρούτα και τα μπαχαρικά και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 3 να αναμιχθούν καλά.  Αδειάζετε σε αποστειρωμένο βαζάκι.
  • Προσθέτετε το χυμό και κλείνετε αεροστεγώς. 
  • Διατηρείται στο ψυγείο 2-3 βδομάδες.  Κάθε τόσο αναποδογυρίζετε το βαζάκι για να ποτίζεται όλο το μείγμα.

Ζύμη

  • Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι στον κάδο και πατάτε το κουμπί Turbo στιγμιαία 2-3 φορές.  Η ζύμη δεν θα είναι ενωμένη ομοιόμορφα αλλά σαν χοντρά ψίχουλα.
  • Προσθέτετε τον κρόκο και 2 κουταλιές κρύο νερό και πατάτε το κουμπί Turbo στιγμιαία 3-4 φορές ή μέχρι ν’αρχίσει το μείγμα να ενώνεται. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέτετε ακόμα λίγο νερό και επαναλαμβάνετε. 
  • Αφαιρείτε τη ζύμη και φτιάχνετε μια μπάλα.  Την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρειαστείτε.
  • Ανοίγετε λεπτό φύλο με τη ζύμη και την κόβετε σε στρογγυλά με ένα ποτήρι ή άλλο στρογγυλό σχήμα.  Καλύπτετε τους πάτους σε μια φόρμα για ταρταλέτες και βάζετε μέσα 1 κουταλάκι από τη γέμιση. 
  • Για να καλύψετε τη γέμιση, κόβετε τη ζύμη σε σχήμα αστεριού, το αλείφετε με λίγο γάλα και το ενώνετε με τα τοιχώματα της βάσης. 
  • Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Αφήνετε να κρυώσουν και ραντίζετε με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή Σεφ
Η συνταγή αυτή είναι της Janie Turner από την Αγγλία.  Σίγουρα είναι καλύτερα να γίνει το μείγμα τουλάχιστον λίγες μέρες πριν να φτιάξετε τα mince pies.  Η ποσότητα αυτή φτιάχνει περίπου 600 γρ μείγμα και μπορεί να διπλαστιαστεί.

Ανάλογα με το πόσο λεπτό είναι το φύλλο σας θα φτιάξετε περίπου 44-48 mince pies.  Το φύλλο να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτό.