Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Λαζαράκια


Υλικά

  • 3 μεζούρες νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλα αλεσμένα
  • 320 γρ αλεύρι χωριάτικο
  • 200 γρ φαρίνα
  • μερικά ολόκληρα γαρύφαλα


Εκτέλεση

  • Βάζετε στον κάδο το νερό, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη το ελαιόλαδο, την κανέλα, τα αλεσμένα γαρίφαλα και ρυθμίζετε 1 ½  λεπτό, 50ο , ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
  • Ζυμώνετε 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ.
  • Αφαιρείτε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Πλάσιμο

  • Πλάθετε ένα μακρόστενο ρολό ζύμης για να σχηματίσετε το σώμα.



  • Ακολούθως φτιάχνετε μια μπαλίτσα ζύμης για το κεφάλι και το ενώνετε στο σώμα. Bυθίζετε στο κεφάλι 2 γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια και ένα γαρύφαλλο πλαγιαστό για στόμα.

       

  • Παίρνετε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και το ανοίγετε με τον πλάστη να σχηματίσετε ένα ορθογώνιο σχήμα κόβοντας στις 2 άκρες ώστε να σχηματιστεί ένα Χ όπως στη φωτογραφία. Τοποθετείτε το σχήμα Χ κάτω από το κεφάλι

       

  • Φέρνετε τα κορδόνια και τα σταυρώνετε και τα δύο μπροστά χιαστί.

       

  • Αν θέλετε να φτιάξετε αγοράκια, κόβετε τη ζύμη στη μέση για να σχηματιστούν ποδαράκια.



  • Τα τοποθετείτε σε ορθογώνιο ταψί που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να ξαναφουσκώσουν για ακόμα ½ ώρα.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° .



  • Πριν τα βάλετε στο φούρνο, τα τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα από πάνω μέχρι κάτω σε αρκετά σημεία για να μη φουσκώσουν πολύ και χαλάσει το σχήμα.
  • Τέλος, τα ψήνετε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

       

Η συνταγή αυτή προσαρμόστηκε  για το Τhermomix από την Νινέττα  Ιωάννου Σύμβουλο Λεμεσού.