Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Κρέμα με γλυκά κουταλιού και φράουλες

Υλικά  

  • 2 κρόκους αυγών, παστεριωμένους (δείτε συμβουλή 1)
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (δείτε συμβουλή 2)
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κύβους 2-3 εκ.
  • 500 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. βότκα
  • 400 γρ. γλυκά κουταλιού, καλά στραγγισμένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 300 γρ. φράουλες, κομμένες στα 2


Εκτέλεση

  1. Καλύψτε μια φόρμα στρογγυλή που ανοίγει στο πλάι, διαμέτρου 20-21 εκ., με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη.  Αν χρησιμοποιήσετε πυρέξ δεν χρειάζεται να το καλύψετε με τη μεμβράνη.
  2. Βάλτε στον κάδο τη ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.  Αδειάστε σε ένα μικρό δοχείο και αφήστε στην άκρη.
  3. Βάλτε στον κάδο τα αμύγδαλα και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.  Αδειάστε σε ένα μικρό δοχείο και αφήστε στην άκρη.
  4. Βάλτε στον κάδο το βούτυρο και μαλακώστε 2 λεπτά/50°/ταχύτητα 3.
  5. Τοποθετήστε το χτυπητήρι στη θέση του πάνω από το βούτυρο, προσθέστε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τους κρόκους, το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5.
  6. Προσθέστε τη βότκα και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5.  Αδειάστε το μείγμα σε ένα βαθουλό σκεύος, προσθέστε τα γλυκά κουταλιού και αναμείξτε με τη σπάτουλα. 
  7. Τοποθετείστε κάθετα τα 200 γρ. φράουλες γύρω-γύρω στη φόρμα ή στο πυρέξ και προσθέστε το μείγμα με τα γλυκά κουταλιού.  Απλώστε ομοιόμορφα βοηθώντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.  Βάλτε στο ψυγείο για λίγες ώρες να πήξει ή μέχρι την επομένη.
  8. Ξεφορμάρετε (αν δεν χρησιμοποιήσατε πυρέξ) και διακοσμείτε με τις υπόλοιπες φράουλες.  Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Συμβουλή Σεφ

  1. Παστεριώστε τους κρόκους βάζοντας τους στον κάδο με 10 γρ. νερό 2 λεπτά/70ο/ταχύτητα 2.  Αδειάστε σε 1 μικρό μπολ και βάλτε στο ψυγείο να κρυώσουν μέχρι να τους χρειαστείτε.
  2. Άσπρισμα αμυγδάλων: Βάλτε στον κάδο 1000 γρ. νερό, τοποθετείστε το καλαθάκι στη θέση του, ζυγίστε μέσα τα αμύγδαλα και βράστε 10 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε το καλαθάκι με τη σπάτουλα, περάστε κάτω από κρύο νερό, ξεφλουδίστε και βάλτε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.  Βάλτε τα αμύγδαλα σε ταψί και καβουρδίστε σε μέτριο φούρνο, 180ο, περίπου 10 λεπτά.  Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αλέσετε.

Διασκευή στο Thermomix από τη Σύμβουλο Λευκωσίας Ευτυχία Κοτσώνη