Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές
Κολοκοτές

 

 

Υλικά

Ζύμη

  • 120 γρ ηλιανθέλαιο
  • 370 γρ νερό
  • 750 γρ αλεύρι φαρίνα
  • 20 γρ ξύδι
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Γέμιση

  • 600 γρ κολοκύθα σε μικρούς κύβους
  • 100 – 150 γρ ξανθές σταφίδες
  • 1 μεζούρα πουργούρι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη (προαιρετικά)
  • ¾ μεζούρας ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι
  • ½ κουταλάκι κοφτό αλάτι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε την κολοκύθα από τα σπόρια και τη φλούδα και την κόβετε σε μικρά κυβάκια.  Τα βάζετε σε μια κούπα και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.  Ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να πιάσει παντού το λάδι.  Αν δεν έχει λαδώσει καλά όλο το μείγμα προσθέτετε ακόμα λίγο λάδι και επαναλαμβάνετε.
  • Αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες.  Ανακατεύετε το μείγμα κάθε τόσο.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°  και ετοιμάζετε τη ζύμη.
  • Βάζετε όλα τα  υλικά στον κάδο και ρυθμίζετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Αφαιρείτε τη μεζούρα και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ.  Καλύπτετε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί περίπου ½ ώρα.
  • Παίρνετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε μακρόστενο ρολό.  Μοιράζετε τη ζύμη σε ίσα μέρη, το καθένα περίπου 65-70 γρ.
  • Ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 12 εκατοστών.  Αναποδογυρίζετε ένα πλαστικό πώμα ή πιάτο τσαγιού πάνω στο φύλλο και πιέζετε στις άκριες.  Αφαιρείτε τη ζύμη που περισσεύει και την ξαναχρησιμοποιείτε.
  • Βάζετε 1 κουταλιά καλά γεμάτη γέμιση στο δεξί ημικύκλιο αφήνοντας 1 εκατοστό άδειο στην άκρη.
  • Παίρνετε την άλλη άκρη του ημικύκλιου και καλύπτετε τη γέμιση.  Ξεκινώντας από τη μία άκρη, κλείνετε τη ζύμη σιγά-σιγά φτιάχνοντας μικρές πιέτες με το δάχτυλο μέχρι να φτάσετε στην άλλη άκρη.
  • Βάζετε τις πίτες σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.