Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Κεφτέδες χταποδιού ή καλαμαριού (Ν)


Υλικά:

  • 500 γρ καλαμάρι ή χταπόδι
  • 40 γρ ξύδι
  • 100 γρ παξιμάδι ή ψωμί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 10 γρ ούζο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ αλεύρι
  • 2 κουταλιές ταχίνη
  • λάδι για τηγάνισμα


Εκτέλεση
:

  • Πλένετε καλά τo καλαμάρι ή το χταπόδι.  Το κόβετε σε κομμάτια και τα τοποθετείτε στο βαθύ δίσκο Varoma.  Βάζετε ½ λίτρο νερό στον κάδο, τοποθετείτε το Varoma στη θέση του και ρυθμίζετε 10 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.
  • Βάζετε το καλαμάρι/χταπόδι σε μπολ, προσθέτετε 20 γρ ξύδι και αφήνετε λίγα λεπτά να το απορροφήσει.
  • Αδειάζετε τον κάδο και τον στεγνώνετε.  Βάζετε το ψωμί ή το παξιμάδι στον κάδο με το σκόρδο και τα πράσινα αρωματικά και ψιλοκόβετε πατώντας το κουμπί Turbo 3 φορές στιγμιαία.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Κόβετε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το βάζετε στον κάδο.  Ψιλοκόβετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Στραγγίζετε το καλαμάρι/χταπόδι με χαρτί κουζίνας και το βάζετε στον κάδο.  Το αλέθετε σε κιμά ρυθμίζοντας 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.  Ρυθμίζετε άλλα 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10.  Ελέγχετε αν αλέστηκε καλά και αν χρειάζεται προσθέτετε χρόνο ανάλογα.
  • Προσθέτετε το υπόλοιπο ξύδι, το ούζο, το αλάτι, τo πιπέρι και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το μείγμα φρυγανιάς, το αλεύρι και την ταχίνη και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να δέσει.
  • Πλάθετε κεφτέδες με βρεγμένα χέρια (χωρίς επιπρόσθετο αλεύρι στα χέρια) και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
  • Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό.