Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές
Γαλένα Πασχαλινά
(Κουλούρια με γάλα)

Υλικά:

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 5 κόκκους μαστίχα
  • 5 κόκκους μέχλεπι
  • 10 γρ μαγιά ξηρή
  • 100 γρ βούτυρο
  • 450 γρ γάλα και λίγο περισσότερο για άλειμμα
  • 800 γρ αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κουταλάκι αλάτι


Εκτέλεση
:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°.
  • Βάλτε στον κάδο τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μέχλεπι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.
  • Προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο, 450 γρ γάλα και  αναμίξτε 1 ½ λεπτό, 50° , ταχύτητα 3.
  • Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και αναμίξτε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
  • Ζυμώστε 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ.
  • Αδειάστε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να μπει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Φτιάξτε με τη ζύμη ένα ρολό (Μ40 x Π9 x Υ3.5 εκ.) Χωρίστε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη, 8 εκ. το καθένα και ανοίξτε τα σε μακρόστενα ρολά (Μ36 x Π3.5 x Y2 εκ.).
  • Κόψτε το κάθε ρολό σε 6 ίσα μέρη των 6 εκ. και τοποθετείστε τα το ένα δίπλα στο άλλο (μόλις να εφάπτονται) φτιάχνοντας 5 παραδοσιακά κουλούρια.  Βάλτε τα κουλούρια σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε να ξαναφουσκώσουν για μόνο 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αλείψτε τα κουλούρια με γάλα και ψήστε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180° για 20-25 λεπτά.

Συμβουλή σεφ

Αν σας μείνουν γαλένα, κόψτε τα σε φέτες και αφήστε τα σε χαμηλό φούρνο να καπηρώσουν για να φτιάξετε παξιμάδια.

H συνταγή έγινε διασκευή στο Thermomix από τη Σύμβουλο Πάφου, Γεωργία Ευρυπίδου