Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Παγωμένο τσίζκεϊκ με κάστανα πραλίνα


Υλικά

Βάση

  • 12 μπισκότα digestive μαύρης σοκολάτας (200 γρ)
  • 50 γρ βούτυρο

Πραλίνα

  • 1 κουταλιά ηλιανθέλαιο
  • 100 γρ ξανθή ζάχαρη κάστερ*
  • 100 γρ κάστανα ψημένα και καθαρισμένα

Γέμιση

  • 350 γρ κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
  • 1 μεζούρα νερό
  • 200 γρ ζάχαρη άχνη*
  • 3 κουταλιές ρούμι (dark)
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος
  • 140 γρ ξανθή ζάχαρη κάστερ *
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας Thermomix
  • 300 γρ τυρί κρέμα (cream cheese)


Εκτέλεση

Βάση

  • Βάζετε το βούτυρο σε κομμάτια στον κάδο και ρυθμίζετε 1 λεπτό, 60ο , ταχύτητα 2. 
  • Καθαρίζετε τα τοιχώματα με τη σπάτουλα και προσθέτετε τα μπισκότα. Αναμιγνύετε στην ταχύτητα 6 μέχρι να αλεστούν και να δέσουν με το βούτυρο.
  • Καλύπτετε τη βάση μιας ανοιγόμενης φόρμας και πιέζετε καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να είναι επίπεδο.  Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να τη ξαναχρειαστείτε.

Πραλίνα

  • Καλύπτετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνετε με ένα το ηλιανθέλαιο χρησιμοποιώντας ένα βουρτσί.
  • Αν η ζάχαρη σας είναι χοντρή, αλέθετε σε κάστερ 3 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.  Αδειάζετε σε ένα τηγάνι.
  • Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε ψηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και να καραμελώσει. 
  • Eν τω μεταξύ βάζετε τα κάστανα στον κάδο και τα χοντροκόβετε 2-4 δευτερόλεπτα, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 4.  Αδειάζετε σε ένα μπολ.
  • Μόλις η ζάχαρη καραμελώσει, ρίχνετε μέσα γρήγορα τα κάστανα και αμέσως τα αδειάζετε στο αντικολλητικό χαρτί.  Αφήνετε να κρυώσει και να σκληρύνει και κόβετε σε κομματάκια με το χέρι.

Γέμιση

  • Βάζετε τα κάστανα στον κάδο και πατάτε το κουμπί Turbo 2-3 φορές στιγμιαία.  Προσθέτετε το νερό και πατάτε ξανά το κουμπί Turbo 2-3 φορές στιγμιαία να γίνει σαν πουρέ.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και 1 κουταλιά ρούμι.  Πατάτε το κουμπί Turbo 2-3 φορές στιγμιαία να αναμιχθεί και να δέσει το μείγμα.
  • Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και αφαιρείτε 3 κουταλιές για το γαρνίρισμα. Αφήνετε στην άκρη.
  • Πλένετε και σκουπίζετε τον κάδο.  Τοποθετείτε το χτυπητήρι στη θέση του και βάζετε την κρέμα γάλακτος.  Χτυπάτε στην ταχύτητα 3 ½  - 4 μέχρι να φουσκώσει και να δέσει.  Προσθέτετε τη ξανθή ζάχαρη κάστερ και τη ζάχαρη βανίλιας και ρυθμίζετε 3 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.  Προσθέτετε το τυρί κρέμα και αναμιγνύετε στην ταχύτητα 4.  Προσθέτετε την πραλίνα και αναμιγνύετε στην ταχύτητα 4.
  • Αδειάζετε το μείγμα στο μπολ με το πουρέ κάστανο και ενώνετε τα δύο μείγματα διπλώνοντας το ένα μέσα στο άλλο με τη σπάτουλα και αφήνοντας νερά από το μείγμα του κάστανου.
  • Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα με τη βάση μπισκότου και χτυπάτε τη φόρμα 3 φορές σε σκληρή επιφάνεια για να διαμοιραστεί το μείγμα ομοιόμορφα στη φόρμα. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το γλύκισμα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 12 ώρες.

Γαρνίρισμα

  • Αναμιγνύετε τις 3 κουταλιές από το πουρέ κάστανο που φυλάξατε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ρούμι.  Αν χρειάζεται να γίνει πιο ρευστό προσθέτετε λίγο νερό.  Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες διαφορετικά μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστείτε.
  • Βάζετε το γλύκισμα στο ψυγείο για τουλάχιστον ½ ώρα πριν σερβίρετε.  Βγάζετε από τη φόρμα προσεκτικά και γαρνίρετε. Βάζετε το μείγμα σε κορνέ με μικρή μύτη και διακοσμείτε το γλύκισμά σας σε γραμμές zig-zag.

Συμβουλή Σεφ

*Πριν ξεκινήσετε τη συνταγή σας φτιάξτε τη ζάχαρη άχνη και κάστερ: ζάχαρη άχνη 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9 και ζάχαρη κάστερ 3-5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.

Συνταγή από το περιοδικό Good food, Δεκ 2012