Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Χιονισμένα κεκάκια


Υλικά:

  • 100 γρ αλεύρι φαρίνα
  • 1 κουταλιά κακάο
  • ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 100 γρ βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 κουταλιά ζάχαρη βανίλιας
  • 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ διαλυμένα σε 1 κουταλιά ζεστό νερό
  • 140 γρ ξανθή μαλακή ζάχαρη (soft brown sugar)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 85 γρ γιαούρτι

Γέμιση

  • 100 γρ κουβερτούρα
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ στραγγιστό γιαούρτι

Γαρνίρισμα

  • 200 γρ άσπρη σοκολάτα
  • 100 γρ λικέρ Baileys
  • Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά (π.χ. φύλλα πρίνου (holly)


Εκτέλεση:
 

  • Βάζετε στον κάδο το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα και πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία. Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Ζυγίζετε τη σοκολάτα στο πώμα του κάδου, ρυθμίζετε στην ταχύτητα 8 και ρίχνετε τη σοκολάτα πάνω στα μαχαίρια ενώ δουλεύουν από το άνοιγμα της μεζούρας.
  • Προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη βανίλιας, τον καφέ και τη ζάχαρη και ρυθμίζετε 2 λεπτά, 60ο, ταχύτητα 2.
  • Προσθέτετε τα αυγά και το γιαούρτι και ρυθμίζετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία.  Μοιράζετε το μείγμα σε 6-8 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά. 
  • Αφήνετε να κρυώσουν στα φορμάκια για 10 λεπτά και μετά τα βάζετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
  • Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση.  Πλένετε και σκουπίζετε τον κάδο πολύ καλά.  Τοποθετείτε το χτυπητήρι στα μαχαίρια και βάζετε την κρέμα γάλακτος.  Ρυθμίζετε στην ταχύτητα 4 χωρίς τη μεζούρα και παρακολουθείτε μέχρι να δέσει η κρέμα για να μην κόψει.  Αδιεάζετε σε μπολ και αφήνετε στο ψυγείο.
  • Αφειρείτε το χτυπητήρι, πλένετε και στεγνώνετε τον κάδο.  Βάζετε την κουβερτούρα σε κομμάτια στον κάδο και αλέθετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8.  Λειώνετε 3 λεπτά, 37° C, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το γιαούρτι και αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.  Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και αναμιγνύετε προσεχτικά με τη σπάτουλα. 
  • Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.
  • Απλώνετε πλαστική μεμβράνη μέσα στα ατομικά φορμάκια που ψήσατε τα κεκάκια.  Κόβετε τα κεκάκια σε 3 ίσα μέρη.  Βάζετε το πάνω μέρος στον πάτο της φόρμας, ραντίζετε με λίγο λικέρ, προσθέτετε μια στρώση γέμιση και βάζετε το μεσαίο κομμάτι από πάνω.  Ραντίζετε το δεύτερο κομμάτι κέϊκ με το λικέρ και βάζετε ακόμα μια στρώση γέμισης από πάνω.  Τελειώνετε με το τρίτο κομμάτι κέϊκ και κλείνετε καλά με την πλαστική μεμβράνη.  Αφήνετε το κεκάκι στο φορμάκι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα άλλα κεκάκια.  Πρέπει να μείνουν στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες (αντέχουν μέχρι και 2 μέρες) πριν σερβίρετε.
  • Όταν τα κεκάκια έχουν δέσει, βάζετε την άσπρη σοκολάτα στον κάδο, αλέθετε στην ταχύτητα 8 και λιώνετε 2-3 λεπτά, 50°, ταχύτητα 2.  Αδειάζετε σε ένα δοχείο και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει λίγο και ν’αρχίσει να σφίγγει. 
  • Βγάζετε τα κεκάκια από το ψυγείο, αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη και τα αναποδογυρίζετε.  Με ένα κουταλακι χύνετε τη σοκολάτα στο πάνω μέρος ώστε να τρέξει στα πλάγια και να σφίξει κατεβαίνοντας.  Διακοσμείτε με Χριστουγεννιάτικα φαγώσιμα στολίδια.  Αφήνετε στο ψυγείο να πήξει καλά η σοκολάτα πριν σερβίρετε.

Συμβουλή σεφ

Τα κεκάκια αυτά μπορούν να γίνουν μέχρι κα 5 μέρες πριν.  Διατηρούνται αεροστεγώς κλειστά σε πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο ή και 6 βδομάδες στην κατάψυξη.  Αυτό πριν μπει η γέμιση.