Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Παραδοσιακές Φλαούνες

Ζύμη

Υλικά

  • 75 γρ ζάχαρη
  • μέχλεπι
  • μαστίχα
  • 75 γρ βούτυρο (φυτικό και φρέσκο ανάμεικτο)
  • 250 γρ γιαούρτι
  • ½ μεζούρα γάλα
  • 5 γρ φυστικέλαιο
  • 500 γρ αλεύρι φαρίνα
  • 3 κουταλάκια μπέϊκινκ πάουτερ
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζετε στον κάδο τη ζάχαρη, μέχλεπι και μαστίχα και ανοίγετε στην ταχύτητα 9 για 20 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτετε το βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, φυστικέλαιο, αλεύρι, μπέϊκινκ πάουτερ και αλάτι και ρυθμίζετε 2 λεπτά, ταχύτητα «στάχυ».
 

Γέμιση

Υλικά

  • 830 γρ τυρί για φλαούνες
  • 200 γρ ώριμο χαλλούμι
  • 100 γρ αναρή ξηρή
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • μαστίχα (9 κόκκους)
  • μέχλεπι (9 κόκκους)
  • δυόσμο φρέσκο
  • 6 αυγά + 2 ασπράδια
  • 120 γρ σιμιγδάλι
  • 40 γρ αλεύρι
  • 3 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 150 γρ σταφιδάκια
  • σουσάμι
  • 2 κρόκους χτυπημένους για επάλειψη

Εκτέλεση

  • Βάζετε στον κάδο τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μέχλεπι και αλέθετε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.  Αφαιρείτε σε μπολ.
  • Κόβετε το τυρί, το χαλλούμι και τη ξηρή αναρή σε μικρούς κύβους και τοποθετείτε τη μισή ποσότητα στο πώμα γύρω από τη μεζούρα, ανοίγετε στην ταχύτητα 6 και ενώ τα μαχαίρια δουλεύουν, ρίχνετε το τυρί από το άνοιγμα της μεζούρας.  Όταν αλεστούν αδειάζετε τα τυριά στο δοχείο με το μέχλεπι.
  • Επαναλαμβάνετε για την υπόλοιπη ποσότητα τυριού.
  • Ανοίγετε στην ταχύτητα 5 και ρίχνετε το δυόσμο από το άνοιγμα της μεζούρας να χοντροκοπεί και το αδειάζετε στο δοχείο με τα τυριά.
  • Βάζετε τα αυγά και τα ασπράδια στον κάδο και ανοίγετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.  Αδειάζετε στο δοχείο με τα τυριά.
  • Προσθέτετε στα τυριά το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέϊκινκ πάουτερ και τα σταφιδάκια και αναμιγνύετε.
  • Μοιράζετε τη ζύμη σε μπουκίτσες βάρους 70 γρ και ανοίγετε κάθε μπάλα με τον πλάστη σε στρογγυλή πίττα.  Έχετε έτοιμο ασπρισμένο το σουσάμι και βάζετε την πίτα πάνω.  Φτιάχνετε μια μπάλα από γέμιση βάρους 150 γρ, την τοποθετείτε στην πίτα και κλείνετε σε σχήμα φλαούνας.
  • Αλείφετε τις φλαούνες με τα χτυπημένα αυγά.
  • Ψήνετε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο (200 C) για 40 περίπου λεπτά.  Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντοτε από τον κάθε φούρνο.